Metro

Metro
Geplaatst door "Daniel SIdabutar"

donderdag 26 mei 2011

Appie van Albert Heijn

Hier een filmpje over Appie, de nieuwe app van Albert Heijn. Zeer innovatief en handig om makkelijker en sneller te kunnen winkelen! Ik zag het net op de reclame en vond het heel goed bedacht. In het filmpje wordt uitgelegd wat je allemaal met deze app kan.

woensdag 25 mei 2011

Cashless betalen, handig hoor



Een voorbeeld wat al eerder is genoemd in het gastcollege. Een moderne verandering voor nu, een idee wat sterk in zijn voeten staat en veel voordelen met zich mee neemt. Ik presenteer u

Betalen met je clubpas

Voetbalvereniging Roda '46 heeft de primeur: als eerste sportvereniging Cashless betalen in de sportkantine. Een kopje koffie, het broodje kroket na de wedstrijd...

Door: Koen van den Ouweland

dinsdag 24 mei 2011

Innovatie, producten blijven verbeteren. Jip Acke

Iets nieuws in de 21e eeuw is het rijden op electriciteit om zo min mogelijk co2 uit te stoten tijdens het rijden van een auto. De hybride auto maakte al vroeg zijn opmars maar maakt nog gebruik van een verbrandingsmotor voor de lange afstanden, echter heeft Nissan als eerste merk een volledig electrische productieauto gelanceerd in het segment waar de meeste auto’s worden verkocht, het B segment. Dit doet nissan in de vorm van de Nissan Leaf die met een motor die 110 PK levert en accu’s die je 175 km ver weg kunnen brengen en die in 1,5 uur weer opgeladen zijn. Kortom is nissan bezig geweest met het vernieuwen en het verbeteren van het rijden op electiciteit.
Echter kan het ook fout gaan als je niet goed kijkt naar de accu meter, zie het filmpje….

Concrete Innovatie



Concrete innovatie, ford komt met zijn nieuwe auto's waarbij je eigenlijk alleen nog maar hoeft te rijden. Het inparkeren van de auto gaat voortaan uit zichzelf. In de auto zitten sensoren waardoor inparkeren automatisch gaat en hij staat altijd goed. Verder heb je een knopje aan je stuur, als je hier opdrukt hoor je en seintje als er iemand in je dode hoek zit. Door al deze innovatieve ideeën wordt het autorijden steeds makkelijker gemaakt en hoef je bijna niet meer te kijken voor deze handelingen.

Roel Korsten

donderdag 19 mei 2011

Gezamenlijke opdracht Intellectueel eigendomsrecht

Gezamenlijke opdracht week 4 intellectueel eigendomsrecht
Deze week hebben we 5 verschillende sites bezocht, en hier naar de algemene voorwaarden en het privacy beleid gekeken. We hebben op verschillende gebieden naar overeenkomsten en verschillen gezocht. De gebieden waar we op hebben gezocht zijn: Vrijheid van meningsuiting, auteursrecht, portretrecht en privacy.


We hebben de volgende sites  met elkaar vergeleken:
-          Wehkamp.nl
      -          Werkspot.nl
-          Facebook
-          Hyves
-          Twitter

1. Overeenkomsten en verschillen
·         Vrijheid van meningsuiting
Wehkamp: Wehkamp, wat geen social media is, heeft op een andere manier last van vrijheid van meningsuiting, namelijk in de recensies van haar producten. Hierin is schelden e.d. ook niet toegestaan. Wanneer dit wel voor komt, wordt het meteen verwijderd.
Werkspot: Werkspot draagt voor de inhoud van advertenties, opdrachten, referenties en biedingen geen enkele verantwoordelijkheid,. Ook niet voor enige andere communicatie tussen gebruikers.
Facebook: Hier vragen ze de hulp van andere gebruikers. Zien zij iets wat ze te ver vinden gaan, dan moet dit worden doorgegeven aan Facebook, ook als het om spam gaat. Daarna zal Facebook dit gaan bekijken en eventueel maatregelen nemen.
Hyves:  Ook Hyves vraagt hiervoor hulp van haar gebruikers, alleen heeft zij wel duidelijk staan wat wel en niet mag. Zo willen ze geen racistische opmerkingen hebben, of stukken tekst die zijn gebaseerd op onwaarheden. Hyves heeft zelfs een tool op hun site waarmee je makkelijk dingen aan kunt geven aan de beheerders.
Twitter:  Op Twitter is duidelijk te lezen wat wel en niet mag, ook kunnen zij bij herhaaldelijk negeren een account verwijderen.

·         Auteursrechten
Wehkamp: Wehkamp heeft niets te maken met auteursrechten, zij verkopen alleen producten.
Werkspot: Hier wordt gekeken of iets juist is. Worden auteursrechten overtreden, worden er acties ondernomen.
Facebook: Deze mag je niet schenden, maar er staan ook geen consequenties.
Twitter: Deze mag je niet schenden.
Hyves:  Deze mag je niet schenden.

·         Portretrecht
Wehkamp: Heeft hier mee te maken, door de afbeeldingen van de producten die ze verkopen en de reclame die ze maken. Echter hebben ze hier toestemming voor van de ketens die op de site van Wehkamp verkopen.
Werkspot: Heeft hier niet mee te maken
Facebook/Hyves/Twitter: De foto’s die je plaatst zijn van jezelf, je vindt het dus goed dat deze op je site/account staan. Als deze social media sites vinden dat de regels van portretrecht worden overtreden, omdat het bijvoorbeeld mensen schaad, loop je de kans dat ze worden verwijderd.

      ·         Privacy

Wehkamp: Zij hebben weinig te maken met privacy. Ze gaan zorgvuldig om met de gegevens van haar klanten en dit staat ook vermeld in de algemene voorwaarden.
Werkspot: Hier is weinig te doen om privacy. Het gaat om een site waar mensen zich aanbieden om werk te verrichten. Je kiest zelf om een order te plaatsen, waardoor je naam dus bekend wordt.
Hyves/Twitter/Facebook: Bij deze 3 kun je zelf kiezen hoeveel privacy je wilt, echter zijn er ook een aantal standaard beschermingen en kunnen de sites niets met jou gegevens doen. Als je bijvoorbeeld een account aan maakt, kun je zelf kiezen of je je email of telefoonnummer zichtbaar maakt voor iedereen.

2. Zijn de gevonden verschillen en overeenkomsten verklaarbaar gezien de aard van de website / het sociaal medium?
Ja deze zijn zeer duidelijk en verklaarbaar. Bij de social media ( Twitter, Facebook en Hyves) zie je dat het vooral gaat om hoe je je profiel gebruikt en hoe je hier mee om gaat. Het gaat om wat je wel en niet mag plaatsen op de sites. Bij Werkspot en Wehkamp gaat het vooral om de aankopen van producten en diensten en hoe je hier mee om moet gaan.


3. In welke Nederlandse wetten (en artikelen) is vrijheid van meningsuiting, het auteursrecht, portretrecht en bescherming van privacy geregeld?
Vrijheid van meningsuiting:                                      Artikel 7 Nederlandse Grondwet
Auteursrecht:                                                              Auteurswet
Portretrecht:                                                                Ateurswet artikel 35
Privacy:                                                                         Wet bescherming persoonsgegevens

C. Maak nu een vertaalslag van wat je onder a en b hebt gevonden naar jullie ‘eigen’ bedrijf. Hoe heeft jullie bedrijf voornoemde zaken geregeld en wat kan er verbeterd worden?
Metro heeft veel te maken met portretrecht en auteursrecht, want in de krant worden nu eenmaal foto’s geplaatst bij artikelen die door andere redacties zijn verkregen. Waar de krant de informatie vandaan heeft wordt duidelijk vermeld onder ieder artikel. Hiermee moet Metro dus extra oppassen en nachecken hoe de informatie is verkregen door derden. De belangrijkste beperking is dat de maker het werk niet mag publiceren zonder toestemming van de geportretteerde. Als deze is overleden, hebben de nabestaanden tien jaar lang het recht om toestemming te geven of te weigeren. Meestal zal de maker expliciet vragen om toestemming. De toestemming kan ook impliciet worden gegeven. Als iemand wordt geïnterviewd voor een krant, en de fotograaf van de Metro maakt een foto, dan had die persoon moeten weten dat die foto in de krant zou komen. De Metro hoeft dan niet meer expliciet om toestemming te vragen. De vrijheid van mening is ook belangrijk, want er worden mensen geïnterviewd etc. Dit is wel wat soepeler dan anders, omdat er persvrijheid bestaat. Maar waar metro mee uit moet kijken is Het Nederlandse strafrecht dat zich richt op taalgebruik en aanzetten tot haat, belediging van gezagsdragers en het verspreiden van leugens (laster en smaad), maar minder of niet tegen obsceniteit of schendingen van goede smaak. Verder moeten zij via hun internetsite (metro.nl) ook allerlei algemene voorwaarden voorleggen.


Groep 24 METRO

woensdag 18 mei 2011

Juridische Beperkingen E-commerce

Hier een link naar een artikel over de juridische reglementen en beperkingen voor een webwinkel. In het filmpje dat is bijgevoegd kun je zien welke reglementen allemaal van toepassing zijn op de nieuwe webwinkels, en dit in tegenstelling tot de oorspronkelijke fysieke winkels waar je gewoon binnen kunt lopen. Verder worden ook de regels voor online reclame en privacy besproken. Denk dus eerst goed na voordat je een webwinkel begint!

http://www.eshopexpo.eu/fr/programme/De_juridische_aspecten_van_e-commerce_2011

Roel Korsten

dinsdag 17 mei 2011

Online Innovatie en haar beperkingen, Jip Acke

Ook op het internet vind veel verbetering en vernieuwing plaats. Zo was het vaak al mogelijk programma's terug te kijken op het internet. Hierop innoverend ging de publieke omroep verder door het ook mogelijk te maken de uitzendingen ook te downloaden. De rechter blokkeerde dit echter gedeeltelijk vanwege het feit dat de publieke omroep niet altijd de kosten van een programma niet hoeft terug te verdienen, iets wat de commerciële zenders wel moeten. Zij hadden deze zaak dan ook aangespannen omdat dit de markt kan verstoren. Dit terwijl het verantwoordelijke ministerie er wel toestemming voor heeft gegeven voor deze online innovatie. 

Soms word online innovatie dus geblokkeerd vanwege de belangen van de markt.

Juridische beperkingen

http://www.nima.nl/inspiration/marketingkennis/bibliotheek/column_juridische_beperkingen/

Hier een artikel over juridische beperkingen. Waarom bepaalt de overheid wat wel en niet mag? Misschien is de gemiddelde Nederlander het wel helemaal niet eens met de regeltjes van de overheid. Waarom is de overheid beter in het beoordelen van bepaalde situaties dan de burgers? Ik heb dit artikel geplaatst zodat mensen over deze vragen gaan nadenken.

Colin van der Zanden

Trendhunter


Dit is een interessant filmpje over een site die alle laatste trends onderzoeken en weergeven. Zeer handig voor de mensen die de laatste trends willen weten! De man in het filmpje legt hier bepaalde dingen die op de site staan uit en nog veel meer, daarvoor kun je het filmpje bekijken.

Colin van der Zanden

Trendspotting, top 20

http://www.youtube.com/watch?v=0qgFTQ8zu3g

Trends, iedereen doet er aan mee. Maar wat zijn trends eigenlijk?

Het word in het woordenboek beschreven als ontwikkelingslijn of richting. In een ander boek wordt het beschreven als: Een onderliggend patroon van afzetgroei of –neergang, dat wordt veroorzaakt door elementaire veranderingen in de bevolking, kapitaalvorming en technologie.
Je hebt trends in alle soorten en maten, dit heeft vooral te maken of het wel voor iedereen financieel haalbaar is. Er zijn trends die lang duren tot wel 20 jaar of trends die het niet langer dan een paar maanden volhouden.

In het volgende filmpje hebben ze het over de top 20 trends van de afgelopen tijd. Ik heb voor dit filmpje gekozen omdat er altijd veel trends gaande zijn in de wereld en jouw eigen omgeving zonder dat je er zelf erg in hebt. Misschien staan er in het volgende filmpje dus wel een trend waar je zelf aan mee doet. 

Trendspotting (Daniel Sidabutar)

In dit trendspotting filmpje legt Kade Dworkin uit wat trendspotting is. Hij legt duidelijk uit wat voor invloed technologie er op heeft en geeft voorbeelden van trendspotting.
Veel plezier met het bekijken van het filmpje.

Feedback week 2 Nu.nl

Bedrijfseconomie

Over het algemeen een goed stuk met een duidelijke diagram. Wij als groep zouden het iets anders doen. Bij de inkomsten noemen jullie Reclame, Giften en Subsidies. Deze subsidies zijn alleen nergens terug te vinden in de diagram.

Bij de kosten zouden wij ieder kopje benoemen en zo een korte uitleg geven, dit zal het geheel wat duidelijker maken. Als laatste moesten we een verband leggen tussen de inkomsten en de uitgaven, dit kunnen we er niet uithalen!


METRO groep 24



Management
Een duidelijke afbeelding met goede informatie en indeling. Dit maakt het geheel erg duidelijk. Let wel op de typfouten zoals Balngrijkste e.d.

Groep 24 METRO

maandag 16 mei 2011

Opdracht week 3: Marketing management

2 trends
-          Sample live blogging post
-          Alleen internetabonnementen op telefoon

Scenario 1:
Ik kijk om me heen en zie in alle telefoniewinkels op de ramen  staan: Nu 9,95 per maand voor onbeperkt internet. Eerst dacht ik, dit is een grap, maar nee, het is zo simpel en goedkoop dat het erg aantrekkelijk is voor de consument. Iedereen is tegenwoordig constant bezig met pingen of whats’ap, en het bellen of sms’en komt bijna niet  meer aan bod. De wereld is aan het veranderen. Iedereen is constant bezig met internet. Social media is in opkomst. Bloggen, Twitteren en facebook. Ik kijk op mijn twitter-account en zie meteen wat het nieuws is in de wereld. Ik hoef de krant niet open te slaan, want ik krijg de headlines binnen op mijn telefoon. Ik vind dit erg fijn, zo kan ik heel snel zien wat er in de wereld gaande is. Door dit snelle twitter verkeer kan ik overal het laatste nieuws snel lezen wat ik erg fijn vindt. Is er iets erg gebeurd in de wereld, kan ik meteen reageren en weten mensen wat ik vindt van de situatie.

Scenario 2:
Ik reed vandaag naar huis vanuit school, en ik zag vandaag iets gebeuren: Een scooter reed tegen een auto aan en ze begonnen te vechten. Dit twitterde ik meteen en kreeg van een aantal mensen reactie. Ik vindt het fijn dat de mensen mij volgen, ze kunnen reageren en dan weet ik wat de mensen vinden van de dingen die ik post op mijn account. Ik heb nog niet veel volgers, dit komt doordat de meeste mensen nog niet constant internetten, maar ook nog bezig zijn met sms’en. Het is steeds groter aan het worden dat de mensen alleen nog maar een internetabonnement hebben, waardoor ik in korte tijd meer volgers zal hebben zodat iedereen mijn nieuws meteen kan lezen. Zo kan ik binnenkort erg actief zijn op internet. In mijn ogen hangt dit erg samen. Als de internetabonnementen zullen stijgen, zullen meer mensen constant online zijn waardoor de sociale media nog groter wordt. Hierdoor zullen mijn berichten worden gelezen, en kan ik feedback krijgen.


Scenario 3 beide minimaal:

Wanneer weinig live blogging post toch minder doorzet dan aanvankelijk werd gedacht zal er meer ruimte blijven voor de online kranten om hun nieuws te brengen. De papieren krant is al helemaal uitgestorven en de trend waarbij mensen alleen een internet abonnement op hun telefoon hebben zet ook niet geheel door en mensen blijven elkaar nog op de oude manier bellen en smsen.
Toen ik vandaag om me  heen keek zag  ik dat iedereen een smartphone heeft en dat men allemaal een internet verbinding heeft op deze telefoons. Alleen zijn de meeste mensen nog lui en hebben ze geen zin in het live posten van nieuws. Ze posten 1 keer een stuk van wat ze zien en daarna verder met het leven, alleen de journalisten doen dit wel, maar zij worden er dan ook voor betaald om dat te doen. Dit doen ze met hun telefoon die nog gebruik maakt van de oude maar nog steeds actuele vorm van abonnementen op een mobiele telefoon: bellen, sms’en en mobiel internet ook al voorspelde ze dat het alleen nog internet zou zijn rond deze tijd. Het nieuws wordt alleen nog bekeken op tv en op internet, een papieren krant die ik vandaag op zolder vond , is er niet meer, dit omdat we de bomen moeten sparen om de aarde leefbaar te houden.





Scenario 4 live posten maximaal, internet minimaal.

Mensen zijn steeds meer journalist, mensen posten nieuws van minuut tot minuut via verschillende netwerken zoals twitter en facebook. Echter is internet op de mobile smartphone nog niet helemaal doorgedrongen en maakt men nog steeds veel gebruik van wifi zones die eigenlijk overal zijn inmiddels. Mensen houden nog steeds contact met elkaar door te bellen, maar internet bellen is nog niet optimaal mogelijk.

Toen ik vandaag keek hoe er een brand was in het Avans schoolgebouw wat net was opgeleverd kon ik precies op de Avans twitter volgen wat er allemaal gebeurde en hoe goed alle veiligheid systemen werkte zodat het pand niet veel schade had.  Echter kon niet iedereen informatie posten omdat het wifi netwerk van de school uitviel en niet iedereen de beschikking had over een internetverbinding op de telefoon. Toen ik later keek in de krant op internet stond er een vaag verhaal  over de brand, lang niet zo gedetailleerd als wat Avans zelf twitterde, ook al was het als bron gebruikt. Wel raar, dat je steeds vaker via twitter het nieuws van minuut tot minuut kunt volgen, ze halen hiermee de online kranten in…


Klantsegmenten:

De klantgroepen die Metro wil bereiken met invloed van deze trends veranderen hierdoor. Zo zullen ze zich alleen nog maar hoeven te focussen op mensen die een smartphone hebben. Ze hoeven zich dus niet meer te focussen op ouderen of bejaarden, omdat ouderen toch vaak achterlopen en dus niet zullen weten hoe een smartphone werkt, daarentegen zal bijna iedereen van de jongeren een smartphone op zak hebben.

Waardepropositie:

De waarde propositie zal door deze trends dus niet meer een krant zijn, maar een internetsite van Metro, omdat nu iedereen die een smartphone heeft even snel op internet kijkt wat het nieuws is en niet meer zo'n onhandige krant pakt.

Channels:

Het belangrijkste kanaal wordt hierdoor dus het internet, door middel van internet kunnen de mensen die over een smartphone bezitten makkelijk surfen naar de website en zo dus het laatste nieuws volgen.

Klantrelaties:

Met de klantrelaties zal niet zoveel veranderen, omdat de adverteerders gewoon kunnen blijven adverteren alleen dan nu op internet in plaats van in de krant. Wel zal de relatie met bijvoorbeeld ouderen die de krant graag lazen verwateren, omdat zij niet zo snel op internet zullen zitten.

Inkomstenstromen:

Ook aan de inkomstenstromen zal niet zoveel veranderen. Ze zullen nog steeds hun inkomsten genereren vanuit de adverteerders. Zij blijven toch gewoon adverteren alleen dan niet in de krant, maar op het internet. Verder bestaat er natuurlijk wel de mogelijkheid dat wanneer Metro bijvoorbeeld een bepaalde app maakt, ze daar ook nog inkomsten uit halen.

Belangrijkste hulpbronnen:

De belangrijkste hulpbronnen blijven in principe de journalistieke activiteiten en het vermogen van de werknemers om een goed artikel te maken. Dit komt omdat er in principe vrij weinig verandert, behalve dan dat er geen krant meer geproduceerd hoeft te worden.

Kernactiviteiten:

De kernactiviteit van Metro was het leveren van nieuws via kranten. Dit is nu ietwat verandert, ze leveren nu het nieuws niet via kranten, maar via internet. Omdat iedereen het makkelijker vindt om via hun telefoon even snel het nieuws te bekijken hoeft Metro nu geen kranten meer te produceren.


Belangrijkste partners:

Voor deze trends kon Metro nog dingen uitbesteden, zoals het vervoeren en drukken van kranten laten doen door andere bedrijven. Doordat ze zich nu alleen nog op het internet bevinden kunnen ze niks meer uitbesteden en raken ze dus hun partners kwijt.

Kostenstructuur:

De kostenstructuur verandert natuurlijk, er zijn geen kosten meer voor het drukken en vervoeren van kranten. Er zijn nu hooguit kosten voor het onderhouden van de website en mogelijke apps. Verder blijven er natuurlijk gewoon personeelskosten.

The F-factor

'Temidden van de lawine van artikelen en inzichten op sociale commerce, brengen we je de F-factor, dat is alles over hoe vrienden, fans en volgers een grote invloed op aankoopbeslissingen van de consumenten in steeds meer gesofisticeerde manieren'.
Opmerking: Deze Trend Briefing richt zich op de nieuwe manieren aankoopbeslissingen van de consumenten worden beïnvloed door hun vrienden, volgelingen en andere mensen die ze "kennen''.

Posted by: Koen

zondag 15 mei 2011

Feedback week 1 groep GeenStijl

Vaktermen GeenStijl

Allereerst een leuke toevoeging aan jullie blog, omdat je het over geenstijl hebt. Wij denken echter dat dit stuk geen toegevoegde waarde heeft aan het thema innoveren. Misschien is het wel leuk om te vertellen/achterhalen hoe het jargon is ontstaan, en hier misschien op door te gaan!

Groep METRO
--------------------------------------
4 bouwstenen

Al met al een goed stuk. Wij zouden echter een aantal dingen aanpassen. In het stuk van klantenrelaties leggen jullie uit hoe de klant Geenstijl kan bereiken, maar niet wat de relatie ermee is. Bij het stuk van waardeproposities hebben jullie het over het onderscheiden van up to date nieuws, maar dit heeft bijna iedere nieuwssite, zo ook de METRO.

Misschien als leuke aanvulling om bij de kanalen ook werkelijk een foto van Rutger Castricum te plaatsen, mensen kennen vaak de foto wel, maar de naam niet!

 Groep 24 METRO

woensdag 11 mei 2011

Trends, wat zijn is het nou eigenlijk?

Trends, we horen het vaak langskomen, maar wat is het nou? Een trend is als het ware een lange termijn beweging waarbij de vraag in golven stijgt. En uiteindelijk heeft iedereen als het ware deel genomen aan de trend. Een andere foute aanname die vaak word gedaan is dat een trend alleen bij mode of iets dergelijks plaats kan vinden maar juist overal zijn trends te zien. Een trend die je nu veel ziet is het gebruik van social media. In het onderstaande artikel is te lezen dat met behulp van twitter en facebook een waarschuwing voor een aarbeving is gedaan, iets wat tot voor kort nog niet werd voor mogelijk werd gehouden. hierin is goed te zien hoe groot de trend is van de social media, ze worden niet alleen gebruikt om te communiceren, maar nu ook om mensen te beschermen.

http://www.trendhunter.com/trends/earthquake-warning-via-social-media

Jip Acke

Gezamelijke reflectie "trend watcher" week 3

gezamelijke reflectie "onderzoek doen" week 2

maandag 9 mei 2011

Trendspotting: Van Fast food naar Slow food

“In the past 50 years food has lost its value. This has to change.”

Waar iedereen alleen maar keek naar sneller eten ( fast food ) was er een Italiaan die hier tegen was. Deze Italiaan, Carlo Petrini, was tegen de "macdonaldisering" en is begonnen met een beweging tegen de Fast food. Sindsdien is deze beweging gegroeid en is het een politieke en economische beweging geworden. Bij onderstaande link zie je een filmpje hierover een een korte omschrijving over de Slow food Beweging!

http://weblogs.vpro.nl/trendspotting/

Geplaatst door Roel Korsten

Marketing trends week 2 gezamelijk

Trend 1
 
Met de microblogdienst Twitter (een combinatie van sms, weblog en chat) en de online encyclopedie Wikipedia(die door bezoekers zelf wordt samengesteld, het zgn. crowdsouring) distribueren zij zelf ook nieuws en informatie. Uitgeverijen worden zo gedeeltelijk buiten spel gezet.
Artikel
22.44 uur: De Japanse kerncentrale Fukushima I kampt met een nieuw problemen. De koeling van een andere reactor in het complex is uitgevallen.
21.45 uur: De hoeveelheid radioactieve straling die buiten de Japanse kerncentrale Fukushima wordt gemeten, is de afgelopen uren afgenomen.
16.15 uur: De tsunami blijkt zeker één sterfgeval te hebben veroorzaakt in Indonesië. Een 35-jarige man overleed in een kustdorp van een eilandje in de provincie Papua, dat werd overspoeld door een twee meter hoge vloedgolf.
14.44 uur: Van ongeveer 9500 inwoners van de Japanse plaats Minamisanriku ontbreekt vooralsnog elk spoor. Het gaat om bijna de helft van de inwoners van het aan de Grote Oceaan gelegen stadje, zo meldden Japanse media.
14.32 uur: Een leger van tienduizenden reddingswerkers heeft zaterdag in Japan geprobeerd om mensen te helpen in het gebied dat het zwaarst is getroffen door de aardbeving en de tsunami van een dag eerder. Het Japanse persbureau Kyodo meldde op gezag van premier Naoto Kan dat er inmiddels drieduizend mensen zijn gered. Ongeveer vijftig landen hebben Japan inmiddels hulp toegezegd.

Trend 2
Dagbladen hebben steeds meer moeite om aansluiting te vinden bij de wensen van het publiek. Met name de jeugdige mediaconsument is digitaal ingesteld en maakt gretig gebruik van internet, mobiele diensten en televisie.
Artikel
AMSTERDAM (ANP) - Vijf betaalde kranten hebben in het vierde kwartaal van vorig jaar tegen de dalende trend in een hogere oplage gerealiseerd dan in diezelfde periode een jaar eerder. Uitschieters waren het Nederlands Dagblad en de Volkskrant met een groei van respectievelijk 5,5 procent en 4,6 procent.
Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde oplagecijfers van HOI, het instituut voor Media Auditing
In totaal verspreidden de Nederlandse uitgevers 3.436.577 betaalde papieren kranten, een daling van 1,8 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2009. Bij de gratis dagbladen was de Pers de grote uitschieter met een groei van 56,6 procent.
Trend 3
Jongeren zoeken zelf nieuws en informatie waar en wanneer het hen uitkomt.
Artikel
Meer aanbieders mobiel internet
Den Haag, 1 maart. Kabelbedrijf Ziggo is één van de kandidaten voor een frequentie om snel mobiel internet aan te kunnen bieden. Nu zijn er nog maar drie partijen die met een eigen licentie snel mobiel internet aanbieden: KPN, Vodafone en T-Mobile. Zij bemachtigden in 2000 een UMTS-licentie bij een veiling die de Nederlandse staat in totaal 2,7 miljard euro opleverde. Ziggo heeft in het verleden geëxperimenteerd met Wimax, dat zorgt voor draadloos internetverkeer over grote afstanden. UPC en Tele2 zijn andere kandidaten om mee te doen aan de veiling. Woordvoerders van beide bedrijven zeiden met belangstelling te kijken naar deelname.
Trend 4
Nieuws verspreidt zich binnen luttele seconden over de hele wereld. Who needs yesterdays papers? Bij de vliegtuigcrash van Turkish Airlines begin dit jaar op Schiphol kwam de eerste verslaglegging van een twitteraar.
Artikel
Twitter was niet de eerste, zoals VARA-twitteraar Franscico van Jole claimt, maar hoogstens de twééde bron die de wereld meldde dat er een vliegtuig was gecrasht bij Schiphol. De eerste openbare bron was een meneer die vanaf de A9 belde met BNR Nieuwsradio. Daar zat Lara Rense, twitteraar-freak, net te presenteren. Rense postte, nadat ze keurig haar plicht voor haar werkgever had gedaan, op account La Radio een berichtje. ‘Luisteraars melden ons dat er een vliegtuig is neergestort.’
Meningen zijn duidelijk verdeeld ;) Toch blijft het briljant snel met Twitter.

 



canvas model

Bedrijfseconomie week 2 gezamelijk

Bedrijfseconomie week 2: Kosten- en Inkomensverdeling METRO
Hieronder een overzicht van de kostenverdeling en de inkomstenverdeling van de METRO.

Personeelskosten: De personeelskosten schatten we op 15% omdat het een kapitaalintensief bedrijf is. Voor het produceren van de papieren krant worden veel machines gebruikt. Hier hoeven maar weinig mensen aanwezig te zijn om de machines in de gaten te houden. Voor het bijhouden van de digitale versie van de METRO op het internet, zijn wel mensen nodig zodat al het nieuws up to date is. Ook hebben we nog gekeken naar de mensen die het land door reizen op zoek naar ‘nieuws’.

Huisvestigingskosten: Aangezien METRO een erg groot bedrijf is zullen de kosten voor de huisvestiging ook redelijk meetellen. Hiervoor hebben we 10% genomen. Hier kijken we dan naar de kosten voor de onderhoud van het gebouw en voor het voorzien van het pand. Hier denken we dan aan de computers, internetverbinding, databanken etc.

Diensten van derden:  De kosten van diensten van derden schatten we op 15%. Hiervoor rekenen we alle kosten die we uitbesteden aan andere bedrijven. Zo kijken we naar het transport van de kranten en naar het schoonmaakbedrijf die er voor zorgt dat het pand schoon blijft.

Productiekosten: Dit is de grootste kostenpost (50%) en kunnen we onderverdelen in 2 groepen. De grootste groep is 30% en dit zijn de kosten voor de grondstoffen. Aangezien het grootste deel van de METRO nog via de papierenversie wordt gelezen, zijn hier veel grondstoffen voor nodig. De ander 20% rekenen we voor de machinekosten voor het produceren van de krant.

Overige kosten:  Als laatste hebben we de overige kosten. Hier rekenen we 10% voor. Hierbij horen de kosten voor bijvoorbeeld promotie en reclame. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de METRO-bakken die door heel Nederland staan verspreidt, maar ook de reclamespotjes en dergelijke.

Overzicht Inkomsten:

Als inkomstenbron heeft METRO de bedrijven en particulieren die advertenties zetten in de krant en op de internetsite. Als grootste inkomstengroep (80%) hebben we het adverteren in de krant. In Nederland alleen al wordt de METRO dagelijks door 1,9 miljoen mensen gelezen. Omdat het een gratis krant is is het erg aantrekkelijk om er in te adverteren omdat de mensen eigenlijk alles pakken wat gratis is. Als tweede inkomstengroep (20%) hebben we nog de internetsite van METRO. Bedrijven adverteren ook hier, maar stukken minder dan in de krant, waardoor we op een percentage van ongeveer 20 procent uitkomen.

Relatie tussen inkomsten en kosten van de METRO

Als we kijken naar de METRO kunnen we concluderen dat er eerst een opbrengst wordt behaald, en daarna pas kosten worden gemaakt. Omdat het een gratis krant is, zal het bedrijf eerst geld binnen moeten krijgen voordat ze kunnen produceren. Hierdoor zal een bedrijf dat wil adverteren eerst betalen, voordat de advertentie in de krant zal worden geplaatst. Zo kunnen we de spreuk van Titus Maccius Plautus dus eigenlijk vervormen naar ‘’ De baat gaat voor de kost uit ‘’.

Geplaatst door The Idea Company